stone countertop

Akinbami / Lees remodel / addition

This 1904 home in the Capitol Hill neighborhood of Seattle was built by partners of the Pantages Theaters. Oak floors with marquetry borders, ornate plaster ceilings, beveled glass windows, molded trim, and carved figureheads create an elegant home.  The historic features of the house were all carefully restored while bringing the house up to modern standards for comfort and function.

The old servant's kitchen with its separate door to the stair was replaced by a new kitchen that is open to the dining room and overlooks the back yard.  All new appliances anchor the beautiful new cherry veneer cabinets and soapstone countertops. There is even a hot water spigot for the espresso machine.

The second floor was completely remodeled under the existing roof, with just the original stair banister remaining. The new master bedroom features a large window with a view of Mt. Rainier. We split the bathroom into a powder room and a bathing room so the family of four can use it efficiently. The front bay window floods the new study with daylight.

All new systems were installed, including a dedicated HRV ventilation system that delivers filtered fresh air to all bedrooms and living rooms. Existing radiators were refurbished and a new 95% efficient condensing gas boiler provides quiet effective heat. The plumbing and electrical wiring were all completely redone.

Idzerda / Mosley kitchen / bath

This house has a magnificent view of the water and mountains through a row of large picture windows.  The principal rooms all faced the view, and we opened the walls between them while still defining each separate space.

The kitchen was enlarged and completely remodeled to maximize counter space and cabinet storage.  A new master bathroom and bedroom were deftly fit into the former gallery and hallway on the street side of the house.  The bathroom features a soaking tub under a new skylight and a generous limestone tiled shower with glass door.

countertops: serpentine stone
cabinets: alder veneer
splash: limestone tile
flooring: oak

Northwest Net Zero residence

New custom single family house, 5 bedrooms, 4 baths, with 2 car attached garage.  The homeowners requested a Northwest lodge style house.  VELOCIPEDE responded with a true timber frame structure, a shingled and stone exterior, and a wood burning masonry heater in the two story living room.

Interior finishes feature exposed timber beams, FSC certified fir ceilings and window trim, FSC certified cherry flooring and cabinets, slate tile flooring, and Venetian plaster walls.

Designed to be net zero energy and net zero water, with an 8.4 kW photovoltaic array on the roof, superinsulated and airtight SIP wall and roof construction, triple glazed windows, and 5100 gallon buried tanks for rainwater collection.  Certified LEED for Homes Platinum.