steep slope

Cle Elum Cabin

photoKahnExteriorSouthWestCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.jpg

VELOCIPEDE architects designed this cabin for a professional couple and their two young sons as a weekend retreat – a place to unwind from their hectic life in the city and focus on family.  Thoughtfully perched on a steep hillside overlooking a small valley outside the town Cle Elum, Washington, this budget-conscious 1,400 square foot cabin has three-bedrooms, two-baths and a bonus loft/play area.  The main living/dining room is a double-height volume capped with an exposed wood ceiling supported by wood beams, all sustainably harvested FSC lumber. The property is in a Fire-Wise community, requiring all exterior finishes to be carefully chosen for fire resistance and surrounding vegetation to be cleared.  High on the owners’ wish list were a connection to nature, a large deck for entertaining, and a place for the children to take off their muddy shoes after romping in the woods.

Aamodt Passive House

photoAamodtExteriorSECopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.JPG

Fine Homebuilding HOUSES 2019 Best Energy Smart Home award winner (click for article)

New Passive House on a hilltop in Carnation, WA.  Three bedrooms, two baths with an attached four-car garage.  The aesthetics were inspired by rural barns which created an efficient building form to achieve the Passive House standard. This project was built by the homeowners themselves over the course of five years.

Net positive energy is achieved through super insulation, triple glazed windows, rigorous air sealing, a Heat Recovery Ventilator,  solar hot water, and PV panels.  The 8,800 gallon tank collects rain water from the roof to supply 100% of potable uses inside the house, the first house in King County (greater Seattle) to do so. Low toxicity materials were used throughout the building, most lumber is certified FSC, and the building is a Certified Passivhaus by PHIUS+. 

Click here for wall section, assemblies, and systems info for this house

Click here for detailed information on ecobuilding aspects of this house

Click here for 10 minute video by owner and architect about project

Queen Anne residence

New custom house on steep slope in Seattle.  Two bedroom, 1-1/2 bath over garage.  Cantilevered great room with planted roof and occupied roof deck above.  Entry via footbridge to elevated front porch.

Starting design in summer 2015.

Juneau Street short plat

Short plat to create four single family lots in Seattle.  Each lot has a 2-bedroom, 1-bath house over a full basement, a 1-bedroom, 1-bath Detached Accessory Dwelling Unit, and two surface parking stalls. 

The site had never been built, in part because it contained a steep slope and in part because it had no street frontage.  We connected two adjacent streets with a one-way driveway to provide vehicle and fire truck access.  The site layout groups the new buildings into two clusters to enlarge the apparent size of the private open spaces. 

The project received a master use permit, but was abandoned by the owner at the depth of the Great Recession.