soaking tub

Abrams remodel / addition

This 1962 house in the Magnolia neighborhood of Seattle was aging and dated, but occupied a terrific waterfront site and had good modern "bones." The existing 2-bedroom house was remodeled inside and out without adding any space. An existing guest house was demolished to make way for a new two car garage.

A new stair was cut into the center of the house, connecting the upstairs great room with the downstairs den. The stair was designed and crafted to make the treads appear to float.  New wenge cabinets and new stainless steel appliances updated the kitchen in its existing location. A new folding glass door opens the entire south wall of the kitchen to the entry courtyard in good weather.

In the master bedroom, the bed was reoriented to face the water view, with privacy afforded by new shoji panels when desired. The master bathroom was fitted with a two-person soaking tub, a glass shower stall, and slate flooring.

Namkung / Handel remodel / addition

A big new dormer was added on to this 1921 bungalow in Seattle's Wallingford neighborhood to create a master suite.  The existing central stair down was retained, but its flimsy guardrail was replaced by a wall of bookshelves. New French doors allow the study to be closed off from the master bedroom if one person is working while another wishes to sleep.

The compact bathroom features a walk-in shower with two heads, a Japanese soaking tub, and a toilet with a control arm. The two sinks share a vanity cabinet, but one looks at a mirror while the other looks out a window.  The dressing room closet system is adapted from one used in retail clothing stores, its supports a thin slit recessed in the face of the wall. A door opens onto a balcony where the couple can enjoy morning tea.

Ecological features include a gas fired tankless water heater, recycled cellulose insulation, and a natural wax sealer on the refinished fir flooring.  Certified Built Green 3 Star.
                
           

Roy Passive House

New custom house on blueberry farm in Moxee, WA.  Four bedrooms, three baths plus playroom loft.  All rooms except the loft are on one level allowing for aging in place.  The house orientation and room layout were determined by the principles of feng shui.

Natural materials are employed throughout, featuring stained concrete floors, clay plaster walls, and exposed wood roof rafters.  The exterior siding is flame blackened (shou sugi ban technique) to protect it without the need for painting.

Energy use reduction is achieved through super insulation, triple glazed windows, Heat Recovery Ventilator, mini split heat pump, solar hot water, and PV panels.  Certified Passivhaus by PHI.

Idzerda / Mosley kitchen / bath

This house has a magnificent view of the water and mountains through a row of large picture windows.  The principal rooms all faced the view, and we opened the walls between them while still defining each separate space.

The kitchen was enlarged and completely remodeled to maximize counter space and cabinet storage.  A new master bathroom and bedroom were deftly fit into the former gallery and hallway on the street side of the house.  The bathroom features a soaking tub under a new skylight and a generous limestone tiled shower with glass door.

countertops: serpentine stone
cabinets: alder veneer
splash: limestone tile
flooring: oak

Harman / Shapiro bath

Half of the main roof of this existing house in Seattle was lifted just enough to create a new master bathroom and dressing room.  The entire bathroom floor is sloped to the shower drain and is finished with large slabs of slate recycled from classroom chalkboards. 

Under the floor and behind the walls of the shower are radiant heat tubing.  New skylights brighten the open double shower, and the soaking tub has a view out the row of new windows.  All the green tile is made from 100% recycled glass.