slate flooring

Coomer kitchen

photoCoomerKitchenToDiningCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2010.JPG

The kitchen and bath of this mid-century home was enlarged by demolishing a pantry and enclosing an unused back door landing. By removing the wall dividing the kitchen from dining we connected them both to the living room and to the western view of the mountains.

Countertops: Durat solid surface
Cabinets: maple veneer
Splash: recycled aluminum tiles
Flooring: cleft Montauk black slate

Northwest Net Zero residence

New custom single family house, 5 bedrooms, 4 baths, with 2 car attached garage.  The homeowners requested a Northwest lodge style house.  VELOCIPEDE responded with a true timber frame structure, a shingled and stone exterior, and a wood burning masonry heater in the two story living room.

Interior finishes feature exposed timber beams, FSC certified fir ceilings and window trim, FSC certified cherry flooring and cabinets, slate tile flooring, and Venetian plaster walls.

Designed to be net zero energy and net zero water, with an 8.4 kW photovoltaic array on the roof, superinsulated and airtight SIP wall and roof construction, triple glazed windows, and 5100 gallon buried tanks for rainwater collection.  Certified LEED for Homes Platinum. 

Atcheson kitchen / bath

The remodel opened the formerly isolated kitchen, dining room, and living room to each other by replacing old walls with a new beam and post.  A built in bench at the new back window doubles as overflow seating and shoe bench for arrival through the back door.  A hole in the countertop has a stainless steel bucket and lid for collection of food scraps for composting.

The bathroom's dated pink tile and pink fixtures were updated with glass tile, white fixtures, and a new glass block window in the shower.  A friend's handmade pottery bowl was converted to a new sink.

countertops: colored concrete
cabinets: alder veneer
splash: recycled glass tile
flooring: slate tile