skylight

Huppert remodel / addition

Located in the Fremont neighborhood of Seattle, this narrow, three story house has a magnificent view to the Olympic mountains.  The project added a two story Mother in Law (ADU) addition for a second family to rent. In between, a new skylit entry hall features a pond fed by rainwater from the addition roof.

Though similar in appearance to the main house, the ADU incorporates more progressive construction techniques than its 20-year-old parent.  ICF stem walls bear on footings of concrete mixed with 43% flyash.  Walls and roof structure are SIP insulated sandwich panels, and cement board siding is installed over a rain screen.

Heat is provided by a hydronic radiant slab below and a single fan coil unit above.  The roof gutters gather water in reused wine barrels for irrigating the yard.  The existing garage became a demonstration site for Seattle's eco-roof initiative.  Certified Built Green 3 Star.

Idzerda / Mosley kitchen / bath

This house has a magnificent view of the water and mountains through a row of large picture windows.  The principal rooms all faced the view, and we opened the walls between them while still defining each separate space.

The kitchen was enlarged and completely remodeled to maximize counter space and cabinet storage.  A new master bathroom and bedroom were deftly fit into the former gallery and hallway on the street side of the house.  The bathroom features a soaking tub under a new skylight and a generous limestone tiled shower with glass door.

countertops: serpentine stone
cabinets: alder veneer
splash: limestone tile
flooring: oak

PCC Natural Market - Edmonds

Grocery store tenant improvement and exterior remodel, 25525 ft2, in Westgate neighborhood of Edmonds WA.  The emphasis of the store is PCC's fresh food---organic produce, nutritious deli entrees prepared on the premises, artisan cheeses, whole salmon and halibut.

The project involved extensive improvements to the existing building, including cutting 35 skylights into the roof, removing the old ceiling to expose the wood roof structure, changing the entire south facade from load bearing masonry to glass storefront, all new high efficiency equipment, and doubling the exterior wall and roof insulation. 

The eco-friendly design features LED lighting, low VOC paints and sealers, daylighting with photocell controls, integrated mechanical and refrigeration systems, use of 30% local and 35% recycled materials, and 88% waste recycled during construction, and 4500 gallon rain water harvesting.  Certified LEED CI for Retail Platinum, second ever Platinum grocery.

PCC Natural Market - Redmond

Initial grocery store tenant improvement in new building, 24234 ft2, in Redmond WA.  The electric lighting scheme provides full spectrum, specialty illumination at 1.11 watts per square foot. 28 new skylights flood the sales area with daylight.  Waste heat from the refrigeration compressors preheats the hot water used for cooking and washing, and also provides the heat that keeps the building interior warm.

The materials in the store have 40% recycled content, and 30% of them come from within 500 miles of the store. Over 80% of the construction waste was recycled by the builders. Cabinets and incidental lumber were made from FSC certified sustainably harvested wood.  Use of only low toxic and low VOC interior paints, adhesives, and sealants, as well as highly filtered ventilation air provide superior indoor air quality for staff and customers.

Certified LEED-CI Gold, the first Gold grocery in the world.

Kaysen kitchen

Complete remodel and expansion of existing kitchen in a Craftsman house. A new archway to the dining room allows an uninterrupted view from the living room through the dining room and the kitchen to the roof deck . An existing skylight along with new south facing windows flood the remodeled kitchen with natural light.

countertops: Novustone recycled glass solid surface
cabinets: cherry veneer
splash: ceramic tiles with glass tile accents
flooring: V&B Bernina porcelain tile with glass tile accents

PCC Natural Market - Issaquah

Grocery store tenant improvement and exterior remodel in existing shopping center, 24000 ft2, in Issaquah WA.  To reduce cost and waste, demolition materials from the previous bookstore tenant were reused in the new grocery, including 3000 ft2 of acoustical ceiling tile, a dozen doors and frames, all the toilets and lavatories, and 56 light fixtures.

The electric lighting scheme provides full spectrum, specialty illumination at only 1.43 watts per square foot. 24 new skylights bring desirable daylight to the interior, while waste heat from the refrigeration compressors heats the hot water used for washing.

New materials with recycled content included tiles from recycled glass, countertops from detergent bottles, tabletops from soy flour and newsprint, and insulation from newspapers. Low toxic paint throughout and low mercury fluorescent lamps complete the ecological building materials roster.

Harman / Shapiro bath

Half of the main roof of this existing house in Seattle was lifted just enough to create a new master bathroom and dressing room.  The entire bathroom floor is sloped to the shower drain and is finished with large slabs of slate recycled from classroom chalkboards. 

Under the floor and behind the walls of the shower are radiant heat tubing.  New skylights brighten the open double shower, and the soaking tub has a view out the row of new windows.  All the green tile is made from 100% recycled glass.