roof deck

Queen Anne penthouse

graphicYamadaWilcoxExteriorSouthwestCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.jpg

An existing 2-story apartment building built in 1960 will get a new third story for the property owner’s penthouse unit. The new 1350 square foot top floor will have a master suite and a guest suite. The great room and its adjacent covered deck enjoy territorial views out the large south windows. This project is in the schematic design phase.

Bellevue Net Zero

graphicWahlExteriorSoutheastCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.jpg

Design for a new single family house on a suburban lot at the end of a cul-de-sac. 4700 square feet, 5 bedrooms, 5 bathrooms, with a 600 square foot Accessory Dwelling Unit. A residential elevator will bring homeowners and guests up to the top level great room with its views to the southeast. Exterior siding to be stained cedar boards with rusty steel panels for an accent. Walls will be R-35 Structural Insulated Panels, windows will be triple glazed, and the roof has room for a huge 14kW solar array. This project is in the schematic design phase.

Judkins Park new house

graphicRobbinsWinsorExteriorSoutheastCopyrightVELOCIPEDEarchitectinc2018.jpg

A new 3-story house on a small corner lot in the city. 1900 square feet with 3 bedrooms and 2-1/2 bathrooms. The great room and its balcony deck are on the top floor to enjoy views of both downtown Seattle and Mt. Rainier. Locating the front porch at the middle floor makes the entry more inviting. This project is under construction as of April 2019.

Davenport / Sharon remodel / addition

Built in 1909, this house was a modest 617 square feet per floor over a crawl space. After living in the home for 3 years, the homeowners were ready to add a guest bedroom/study and mud room, as well as dramatically rework the kitchen in a modern aesthetic.

A recycled steel beam allowed the downstairs to become one open great room. Two cooks can now easily prepare meals on the recycled Novustone countertops. New FSC certified custom cabinets by Kerf Design, Inc. feature exposed edges and colorful accents
A 10-person table is planned for dinner parties.

The existing house had no insulation at all for its first 100 years!  So we sealed air leaks and installed cellulose insulation throughout the lower level.  Inside, low toxic Yolo paint and recycled gypsum board were used throughout.  Topping the new addition is a planted roof to replace the garden lost beneath the addition footprint.  Certified Built Green 3 Star. 

Woodlawn remodel / addition

A 1902 house with a clumsy 1960s addition was in derelict condition when the builder bought it from the deceased owner's estate. The corner lot, located in Seattle's Fremont neighborhood, was large and well suited to a grander house.

The existing partial basement was enlarged by excavation and finished out with a play room, workshop, wine cellar, and storage area.  The first floor was a keeper, with 11 foot tall ceilings and large windows. Its floor plan was adjusted to provide a spacious new kitchen and family room to go with the existing formal dining room and living room.  The entirely new second floor has a master suite, two children's bedrooms and bath, and a laundry closet.

The complete remodel inside and out was undertaken with a focus on green building practices.  Demolition waste was recycled or reused on site, air leaks were sealed and the house was fully insulated, all windows are new double glazed, and interior paints, adhesives, and sealants are low toxic.  The new heat system is radiant floors at all three levels.  Certified Built Green 5 Star, the fourth ever 5 Star remodel/addition.

Smith mixed use

New four story mixed use building on a corner lot in Seattle.  15 apartments over 2000 ft2 dental suite with 18 stall parking garage.  The unit mix is five 2-bedroom units and ten 1-bedroom units.

Zoning is NC2-40.  Under the pre 2007 zoning code, lot coverage was limited to 64% above the second floor, so the apartment levels are 'L' shaped with a common roof deck in the southeast quarter.  The commercial level has a brick facade with a steel canopy along the sidewalk.  Project survived the Design Review process intact.

Queen Anne residence

New custom house on steep slope in Seattle.  Two bedroom, 1-1/2 bath over garage.  Cantilevered great room with planted roof and occupied roof deck above.  Entry via footbridge to elevated front porch.

Starting design in summer 2015.

NW 58th Street townhouses

Study for new townhouse development in Seattle.  The site plan locates the driveway through the middle of the lot instead of along the side.  The buildings span the driveway above the first floor.

The two front units are each 3 story with 3 bedrooms and 2 bathrooms.  The two back units are each 2 story with 2 bedrooms and 1 bathroom.  Each unit has a private roof deck.

Larson residence

New custom house in Tukwila, WA.  Two bedroom, two baths plus study loft with attached garage.  All rooms except the loft are on one level enabling aging in place, as well as visits by the owner's brother who is a wheelchair user.  The loft and adjacent roof deck have views in all directions to the surrounding mountains and to downtown Seattle.

Green features include double stud walls, radiant floor heating, a heat recovery ventilator, solar cool metal roofing, a 3 kW photovoltaic array, a planted roof, and a remarkable 95% construction recycling rate.  Certified Built Green 5-Star.