modern

Queen Anne penthouse

graphicYamadaWilcoxExteriorSouthwestCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.jpg

An existing 2-story apartment building built in 1960 will get a new third story for the property owner’s penthouse unit. The new 1350 square foot top floor will have a master suite and a guest suite. The great room and its adjacent covered deck enjoy territorial views out the large south windows. This project is in the schematic design phase.

Bellevue Net Zero

graphicWahlExteriorSoutheastCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.jpg

Design for a new single family house on a suburban lot at the end of a cul-de-sac. 4700 square feet, 5 bedrooms, 5 bathrooms, with a 600 square foot Accessory Dwelling Unit. A residential elevator will bring homeowners and guests up to the top level great room with its views to the southeast. Exterior siding to be stained cedar boards with rusty steel panels for an accent. Walls will be R-35 Structural Insulated Panels, windows will be triple glazed, and the roof has room for a huge 14kW solar array. This project is in the schematic design phase.

Judkins Park new house

graphicRobbinsWinsorExteriorSoutheastCopyrightVELOCIPEDEarchitectinc2018.jpg

A new 3-story house on a small corner lot in the city. 1900 square feet with 3 bedrooms and 2-1/2 bathrooms. The great room and its balcony deck are on the top floor to enjoy views of both downtown Seattle and Mt. Rainier. Locating the front porch at the middle floor makes the entry more inviting. This project is under construction as of April 2019.

Queen Anne rowhouses

graphic12thWTownhousesStreetViewNCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.jpg

New 5-unit rowhouse development LR1 zone. Street facing units have territorial views to west.

Huff / Craven Net Zero House

graphicHuffCravenExteriorFrontCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.jpg

Design for a new net-zero-energy house including an airtight and superinsulated enclosure, heat recovery ventilation, and photovoltaic array.  Exposed beams in double height living room ceiling. Detached Accessory Dwelling Unit (DADU) wrapped in weathering steel with spiral stair inside.  Completed in summer 2018. 

Phantom Lake Passive House

photoLamKeldorphExteriorSouthCopyrightSunshineConstructionLLC2019.jpg

This water front home with lake views and covered decks off every major room is precertified as a Passive House. The project team applied best practices for energy efficiency, including superinsulation, extreme air tightness, triple glazed windows, radiant floor heating, heat pump mechanical systems, and a Heat Recovery Ventilator. Under construction, expected to be complete in autumn 2018.

West Seattle Live-Work

New 7-unit development (3 live/works, 4 townhouses) in NC2-30 zone

North Queen Anne rowhouses

photo2825rowhousesExteriorSECopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.JPG

New 5-unit row house on new lot boundary adjustment in LR2 zone.

Abrams remodel / addition

This 1962 house in the Magnolia neighborhood of Seattle was aging and dated, but occupied a terrific waterfront site and had good modern "bones." The existing 2-bedroom house was remodeled inside and out without adding any space. An existing guest house was demolished to make way for a new two car garage.

A new stair was cut into the center of the house, connecting the upstairs great room with the downstairs den. The stair was designed and crafted to make the treads appear to float.  New wenge cabinets and new stainless steel appliances updated the kitchen in its existing location. A new folding glass door opens the entire south wall of the kitchen to the entry courtyard in good weather.

In the master bedroom, the bed was reoriented to face the water view, with privacy afforded by new shoji panels when desired. The master bathroom was fitted with a two-person soaking tub, a glass shower stall, and slate flooring.

Davenport / Sharon remodel / addition

Built in 1909, this house was a modest 617 square feet per floor over a crawl space. After living in the home for 3 years, the homeowners were ready to add a guest bedroom/study and mud room, as well as dramatically rework the kitchen in a modern aesthetic.

A recycled steel beam allowed the downstairs to become one open great room. Two cooks can now easily prepare meals on the recycled Novustone countertops. New FSC certified custom cabinets by Kerf Design, Inc. feature exposed edges and colorful accents
A 10-person table is planned for dinner parties.

The existing house had no insulation at all for its first 100 years!  So we sealed air leaks and installed cellulose insulation throughout the lower level.  Inside, low toxic Yolo paint and recycled gypsum board were used throughout.  Topping the new addition is a planted roof to replace the garden lost beneath the addition footprint.  Certified Built Green 3 Star. 

Huppert remodel / addition

Located in the Fremont neighborhood of Seattle, this narrow, three story house has a magnificent view to the Olympic mountains.  The project added a two story Mother in Law (ADU) addition for a second family to rent. In between, a new skylit entry hall features a pond fed by rainwater from the addition roof.

Though similar in appearance to the main house, the ADU incorporates more progressive construction techniques than its 20-year-old parent.  ICF stem walls bear on footings of concrete mixed with 43% flyash.  Walls and roof structure are SIP insulated sandwich panels, and cement board siding is installed over a rain screen.

Heat is provided by a hydronic radiant slab below and a single fan coil unit above.  The roof gutters gather water in reused wine barrels for irrigating the yard.  The existing garage became a demonstration site for Seattle's eco-roof initiative.  Certified Built Green 3 Star.

Dennis-Burgess remodel

Too cold in winter and too warm in summer, this sunroom was virtually unused by the owners except for storage. Thermal comfort became the primary challenge in transforming the space into a recreation room for a growing family. Western sloped glazing at the roof was removed to prevent unwanted solar gain. A new wood ceiling lends a warm feeling and harmonizes with the existing wood frame structure. The eastern slope of the roof, meanwhile, remains as glass to maintain natural light throughout. New radiant heat tubing in a new gypcrete topping slab provides heat to the space in winter. In summer, new solar powered exhaust fans installed near the ridge of the existing gable roof allow warm air to rise and vent to the outside.

The bi-level space includes a family room below and game room on a raised platform above. A gear room is also provided for storage of equipment including snowboards, kayak, and bicycles. Partial height walls at the new game room were removed for a more spacious feel. The wall to the existing adjacent dining room was also eliminated, creating a seamless transition from the remodel to the existing home. New metal railings at the game room and existing basement stair maintain openness and add a modern touch.

Idzerda / Mosley kitchen / bath

This house has a magnificent view of the water and mountains through a row of large picture windows.  The principal rooms all faced the view, and we opened the walls between them while still defining each separate space.

The kitchen was enlarged and completely remodeled to maximize counter space and cabinet storage.  A new master bathroom and bedroom were deftly fit into the former gallery and hallway on the street side of the house.  The bathroom features a soaking tub under a new skylight and a generous limestone tiled shower with glass door.

countertops: serpentine stone
cabinets: alder veneer
splash: limestone tile
flooring: oak

Coomer kitchen

photoCoomerKitchenToDiningCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2010.JPG

The kitchen and bath of this mid-century home was enlarged by demolishing a pantry and enclosing an unused back door landing. By removing the wall dividing the kitchen from dining we connected them both to the living room and to the western view of the mountains.

Countertops: Durat solid surface
Cabinets: maple veneer
Splash: recycled aluminum tiles
Flooring: cleft Montauk black slate

Queen Anne residence

New custom house on steep slope in Seattle.  Two bedroom, 1-1/2 bath over garage.  Cantilevered great room with planted roof and occupied roof deck above.  Entry via footbridge to elevated front porch.

Starting design in summer 2015.

NW 58th Street townhouses

Study for new townhouse development in Seattle.  The site plan locates the driveway through the middle of the lot instead of along the side.  The buildings span the driveway above the first floor.

The two front units are each 3 story with 3 bedrooms and 2 bathrooms.  The two back units are each 2 story with 2 bedrooms and 1 bathroom.  Each unit has a private roof deck.

Juneau Street short plat

Short plat to create four single family lots in Seattle.  Each lot has a 2-bedroom, 1-bath house over a full basement, a 1-bedroom, 1-bath Detached Accessory Dwelling Unit, and two surface parking stalls. 

The site had never been built, in part because it contained a steep slope and in part because it had no street frontage.  We connected two adjacent streets with a one-way driveway to provide vehicle and fire truck access.  The site layout groups the new buildings into two clusters to enlarge the apparent size of the private open spaces. 

The project received a master use permit, but was abandoned by the owner at the depth of the Great Recession.