grocery

PCC Natural Market - Green Lake Village

Grocery store tenant improvement in the ground floor of a new mixed use building, 29280 ft2, in Seattle.  Inserting a grocery store into a mixed use building in an urban site is always a challenge.  Over 250 plumbing holes in the floor must flow down through the two level parking garage underground.  Two major cooking exhaust ducts and a dozen vents must rise up through the five apartment levels above.  A loading dock must be positioned to allow semi-trucks to maneuver inside the building.

The store design features exposed mechanicals at the ceiling, colorful walls surrounding the sales area, generous windows to allow passing pedestrians to view the food, indoor and outdoor covered seating areas, LED lighting, and a porcelain tile floor.



PCC Natural Market - Edmonds

Grocery store tenant improvement and exterior remodel, 25525 ft2, in Westgate neighborhood of Edmonds WA.  The emphasis of the store is PCC's fresh food---organic produce, nutritious deli entrees prepared on the premises, artisan cheeses, whole salmon and halibut.

The project involved extensive improvements to the existing building, including cutting 35 skylights into the roof, removing the old ceiling to expose the wood roof structure, changing the entire south facade from load bearing masonry to glass storefront, all new high efficiency equipment, and doubling the exterior wall and roof insulation. 

The eco-friendly design features LED lighting, low VOC paints and sealers, daylighting with photocell controls, integrated mechanical and refrigeration systems, use of 30% local and 35% recycled materials, and 88% waste recycled during construction, and 4500 gallon rain water harvesting.  Certified LEED CI for Retail Platinum, second ever Platinum grocery.

PCC Natural Market - Redmond

Initial grocery store tenant improvement in new building, 24234 ft2, in Redmond WA.  The electric lighting scheme provides full spectrum, specialty illumination at 1.11 watts per square foot. 28 new skylights flood the sales area with daylight.  Waste heat from the refrigeration compressors preheats the hot water used for cooking and washing, and also provides the heat that keeps the building interior warm.

The materials in the store have 40% recycled content, and 30% of them come from within 500 miles of the store. Over 80% of the construction waste was recycled by the builders. Cabinets and incidental lumber were made from FSC certified sustainably harvested wood.  Use of only low toxic and low VOC interior paints, adhesives, and sealants, as well as highly filtered ventilation air provide superior indoor air quality for staff and customers.

Certified LEED-CI Gold, the first Gold grocery in the world.

PCC Natural Market - Fremont

Grocery store tenant improvement in ground floor of new mixed use building, 19541 ft2, in Fremont neighborhood of Seattle.  The new building offers a south facing patio, which functions as outdoor seating for PCC's deli. In addition to serving as a popular lunch spot, the rain canopy is comprised of photovoltaic panels that generate electricity from the sun. They are the first use of PV on a commercial business in Seattle.

The store's eco-friendly highlights include energy efficient fluorescent lighting, recycled structural steel, refrigerant that does not harm the ozone layer, and even an elevator that operates using biodegradable canola oil.  Special solar reflective glass installed at the south and west reduce by 50% unwanted solar heat gain that could wilt lettuce and unduly burden the air conditioning system.

PCC Natural Market - Issaquah

Grocery store tenant improvement and exterior remodel in existing shopping center, 24000 ft2, in Issaquah WA.  To reduce cost and waste, demolition materials from the previous bookstore tenant were reused in the new grocery, including 3000 ft2 of acoustical ceiling tile, a dozen doors and frames, all the toilets and lavatories, and 56 light fixtures.

The electric lighting scheme provides full spectrum, specialty illumination at only 1.43 watts per square foot. 24 new skylights bring desirable daylight to the interior, while waste heat from the refrigeration compressors heats the hot water used for washing.

New materials with recycled content included tiles from recycled glass, countertops from detergent bottles, tabletops from soy flour and newsprint, and insulation from newspapers. Low toxic paint throughout and low mercury fluorescent lamps complete the ecological building materials roster.