great room

Queen Anne penthouse

graphicYamadaWilcoxExteriorSouthwestCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.jpg

An existing 2-story apartment building built in 1960 will get a new third story for the property owner’s penthouse unit. The new 1350 square foot top floor will have a master suite and a guest suite. The great room and its adjacent covered deck enjoy territorial views out the large south windows. This project is in the schematic design phase.

Shoreline townhouses

graphic18029stoneAveNexteriorSoutheastCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.jpg

Four new townhouses on a suburban lot with interior autocourt leading to 2-car garages. Each unit is about 1950 square feet with 4 bedrooms and 3-1/2 bathrooms. Balcony decks afford access to the outdoors right off the great rooms. This project is in the schematic design phase.

Bellevue Net Zero

graphicWahlExteriorSoutheastCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2019.jpg

Design for a new single family house on a suburban lot at the end of a cul-de-sac. 4700 square feet, 5 bedrooms, 5 bathrooms, with a 600 square foot Accessory Dwelling Unit. A residential elevator will bring homeowners and guests up to the top level great room with its views to the southeast. Exterior siding to be stained cedar boards with rusty steel panels for an accent. Walls will be R-35 Structural Insulated Panels, windows will be triple glazed, and the roof has room for a huge 14kW solar array. This project is in the schematic design phase.

Judkins Park new house

graphicRobbinsWinsorExteriorSoutheastCopyrightVELOCIPEDEarchitectinc2018.jpg

A new 3-story house on a small corner lot in the city. 1900 square feet with 3 bedrooms and 2-1/2 bathrooms. The great room and its balcony deck are on the top floor to enjoy views of both downtown Seattle and Mt. Rainier. Locating the front porch at the middle floor makes the entry more inviting. This project is under construction as of April 2019.

Cle Elum Cabin

photoKahnExteriorSouthWestCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.jpg

VELOCIPEDE architects designed this cabin for a professional couple and their two young sons as a weekend retreat – a place to unwind from their hectic life in the city and focus on family.  Thoughtfully perched on a steep hillside overlooking a small valley outside the town Cle Elum, Washington, this budget-conscious 1,400 square foot cabin has three-bedrooms, two-baths and a bonus loft/play area.  The main living/dining room is a double-height volume capped with an exposed wood ceiling supported by wood beams, all sustainably harvested FSC lumber. The property is in a Fire-Wise community, requiring all exterior finishes to be carefully chosen for fire resistance and surrounding vegetation to be cleared.  High on the owners’ wish list were a connection to nature, a large deck for entertaining, and a place for the children to take off their muddy shoes after romping in the woods.

Huff / Craven Net Zero House

graphicHuffCravenExteriorFrontCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.jpg

Design for a new net-zero-energy house including an airtight and superinsulated enclosure, heat recovery ventilation, and photovoltaic array.  Exposed beams in double height living room ceiling. Detached Accessory Dwelling Unit (DADU) wrapped in weathering steel with spiral stair inside.  Completed in summer 2018. 

Aamodt Passive House

photoAamodtExteriorSECopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.JPG

Fine Homebuilding HOUSES 2019 Best Energy Smart Home award winner (click for article)

New Passive House on a hilltop in Carnation, WA.  Three bedrooms, two baths with an attached four-car garage.  The aesthetics were inspired by rural barns which created an efficient building form to achieve the Passive House standard. This project was built by the homeowners themselves over the course of five years.

Net positive energy is achieved through super insulation, triple glazed windows, rigorous air sealing, a Heat Recovery Ventilator,  solar hot water, and PV panels.  The 8,800 gallon tank collects rain water from the roof to supply 100% of potable uses inside the house, the first house in King County (greater Seattle) to do so. Low toxicity materials were used throughout the building, most lumber is certified FSC, and the building is a Certified Passivhaus by PHIUS+. 

Click here for wall section, assemblies, and systems info for this house

Click here for detailed information on ecobuilding aspects of this house

Click here for 10 minute video by owner and architect about project

Davenport / Sharon remodel / addition

Built in 1909, this house was a modest 617 square feet per floor over a crawl space. After living in the home for 3 years, the homeowners were ready to add a guest bedroom/study and mud room, as well as dramatically rework the kitchen in a modern aesthetic.

A recycled steel beam allowed the downstairs to become one open great room. Two cooks can now easily prepare meals on the recycled Novustone countertops. New FSC certified custom cabinets by Kerf Design, Inc. feature exposed edges and colorful accents
A 10-person table is planned for dinner parties.

The existing house had no insulation at all for its first 100 years!  So we sealed air leaks and installed cellulose insulation throughout the lower level.  Inside, low toxic Yolo paint and recycled gypsum board were used throughout.  Topping the new addition is a planted roof to replace the garden lost beneath the addition footprint.  Certified Built Green 3 Star. 

Huppert remodel / addition

Located in the Fremont neighborhood of Seattle, this narrow, three story house has a magnificent view to the Olympic mountains.  The project added a two story Mother in Law (ADU) addition for a second family to rent. In between, a new skylit entry hall features a pond fed by rainwater from the addition roof.

Though similar in appearance to the main house, the ADU incorporates more progressive construction techniques than its 20-year-old parent.  ICF stem walls bear on footings of concrete mixed with 43% flyash.  Walls and roof structure are SIP insulated sandwich panels, and cement board siding is installed over a rain screen.

Heat is provided by a hydronic radiant slab below and a single fan coil unit above.  The roof gutters gather water in reused wine barrels for irrigating the yard.  The existing garage became a demonstration site for Seattle's eco-roof initiative.  Certified Built Green 3 Star.

Queen Anne residence

New custom house on steep slope in Seattle.  Two bedroom, 1-1/2 bath over garage.  Cantilevered great room with planted roof and occupied roof deck above.  Entry via footbridge to elevated front porch.

Starting design in summer 2015.

Atcheson kitchen / bath

The remodel opened the formerly isolated kitchen, dining room, and living room to each other by replacing old walls with a new beam and post.  A built in bench at the new back window doubles as overflow seating and shoe bench for arrival through the back door.  A hole in the countertop has a stainless steel bucket and lid for collection of food scraps for composting.

The bathroom's dated pink tile and pink fixtures were updated with glass tile, white fixtures, and a new glass block window in the shower.  A friend's handmade pottery bowl was converted to a new sink.

countertops: colored concrete
cabinets: alder veneer
splash: recycled glass tile
flooring: slate tile

Kushner / Klem cabin

photoKushnerKlemSnowSWCopyrightRobertKushner2006.jpg

New custom vacation cabin in the mountains near Leavenworth, WA.  Two bedrooms, two baths plus sleeping loft.  Nestled in the forest, the simple form and honest materials of this cabin lend a rustic feel.  The great room at one end has a vaulted wood rafter ceiling and French doors that open to a generous porch that overlooks the Wenatchee River.

Features include radiant heated concrete floors, an indoor / outdoor wood burning soapstone fireplace, SIP roof panels, metal roofing, and a deck with a hot tub. 

Scott residence

New custom single family house in Snoqualmie Ridge, WA.  Four bedrooms, three baths plus study with attached garage. 

The second floor great room windows overlook a stunning view of a river valley flanked by mountains.  In summer, French doors open to a wrap around porch and in winter a the Tulikivi soapstone fireplace provides warmth.

The house's systems include radiant heat floors, HEPA filtered ventilation, solor hot water, and an endless pool.  Certified Built Green 4-Star.

Larson residence

New custom house in Tukwila, WA.  Two bedroom, two baths plus study loft with attached garage.  All rooms except the loft are on one level enabling aging in place, as well as visits by the owner's brother who is a wheelchair user.  The loft and adjacent roof deck have views in all directions to the surrounding mountains and to downtown Seattle.

Green features include double stud walls, radiant floor heating, a heat recovery ventilator, solar cool metal roofing, a 3 kW photovoltaic array, a planted roof, and a remarkable 95% construction recycling rate.  Certified Built Green 5-Star.