glass shower door

Abrams remodel / addition

This 1962 house in the Magnolia neighborhood of Seattle was aging and dated, but occupied a terrific waterfront site and had good modern "bones." The existing 2-bedroom house was remodeled inside and out without adding any space. An existing guest house was demolished to make way for a new two car garage.

A new stair was cut into the center of the house, connecting the upstairs great room with the downstairs den. The stair was designed and crafted to make the treads appear to float.  New wenge cabinets and new stainless steel appliances updated the kitchen in its existing location. A new folding glass door opens the entire south wall of the kitchen to the entry courtyard in good weather.

In the master bedroom, the bed was reoriented to face the water view, with privacy afforded by new shoji panels when desired. The master bathroom was fitted with a two-person soaking tub, a glass shower stall, and slate flooring.

Akinbami / Lees remodel / addition

This 1904 home in the Capitol Hill neighborhood of Seattle was built by partners of the Pantages Theaters. Oak floors with marquetry borders, ornate plaster ceilings, beveled glass windows, molded trim, and carved figureheads create an elegant home.  The historic features of the house were all carefully restored while bringing the house up to modern standards for comfort and function.

The old servant's kitchen with its separate door to the stair was replaced by a new kitchen that is open to the dining room and overlooks the back yard.  All new appliances anchor the beautiful new cherry veneer cabinets and soapstone countertops. There is even a hot water spigot for the espresso machine.

The second floor was completely remodeled under the existing roof, with just the original stair banister remaining. The new master bedroom features a large window with a view of Mt. Rainier. We split the bathroom into a powder room and a bathing room so the family of four can use it efficiently. The front bay window floods the new study with daylight.

All new systems were installed, including a dedicated HRV ventilation system that delivers filtered fresh air to all bedrooms and living rooms. Existing radiators were refurbished and a new 95% efficient condensing gas boiler provides quiet effective heat. The plumbing and electrical wiring were all completely redone.

Namkung / Handel remodel / addition

A big new dormer was added on to this 1921 bungalow in Seattle's Wallingford neighborhood to create a master suite.  The existing central stair down was retained, but its flimsy guardrail was replaced by a wall of bookshelves. New French doors allow the study to be closed off from the master bedroom if one person is working while another wishes to sleep.

The compact bathroom features a walk-in shower with two heads, a Japanese soaking tub, and a toilet with a control arm. The two sinks share a vanity cabinet, but one looks at a mirror while the other looks out a window.  The dressing room closet system is adapted from one used in retail clothing stores, its supports a thin slit recessed in the face of the wall. A door opens onto a balcony where the couple can enjoy morning tea.

Ecological features include a gas fired tankless water heater, recycled cellulose insulation, and a natural wax sealer on the refinished fir flooring.  Certified Built Green 3 Star.
                
           

Murray remodel / addition

photoMurrayBathroomCopyrightKrogstad2015.jpg

Adding a dormer made room for a new bathroom on the second floor of this house in the Ballard neighborhood of Seattle.  The two existing rooms on the second floor became a new master bedroom and a new music room.

The bathroom features a glass walled shower stall, a separate soaking tub, and a large vanity cabinet for the sink.  New windows overlook the backyard, with their sills raised for privacy.  The beveled edge subway tile adds a classic touch, and the reclaimed hemlock flooring is stunning.

Idzerda / Mosley kitchen / bath

This house has a magnificent view of the water and mountains through a row of large picture windows.  The principal rooms all faced the view, and we opened the walls between them while still defining each separate space.

The kitchen was enlarged and completely remodeled to maximize counter space and cabinet storage.  A new master bathroom and bedroom were deftly fit into the former gallery and hallway on the street side of the house.  The bathroom features a soaking tub under a new skylight and a generous limestone tiled shower with glass door.

countertops: serpentine stone
cabinets: alder veneer
splash: limestone tile
flooring: oak