cherry cabinets

Akinbami / Lees remodel / addition

This 1904 home in the Capitol Hill neighborhood of Seattle was built by partners of the Pantages Theaters. Oak floors with marquetry borders, ornate plaster ceilings, beveled glass windows, molded trim, and carved figureheads create an elegant home.  The historic features of the house were all carefully restored while bringing the house up to modern standards for comfort and function.

The old servant's kitchen with its separate door to the stair was replaced by a new kitchen that is open to the dining room and overlooks the back yard.  All new appliances anchor the beautiful new cherry veneer cabinets and soapstone countertops. There is even a hot water spigot for the espresso machine.

The second floor was completely remodeled under the existing roof, with just the original stair banister remaining. The new master bedroom features a large window with a view of Mt. Rainier. We split the bathroom into a powder room and a bathing room so the family of four can use it efficiently. The front bay window floods the new study with daylight.

All new systems were installed, including a dedicated HRV ventilation system that delivers filtered fresh air to all bedrooms and living rooms. Existing radiators were refurbished and a new 95% efficient condensing gas boiler provides quiet effective heat. The plumbing and electrical wiring were all completely redone.

Kaysen kitchen

Complete remodel and expansion of existing kitchen in a Craftsman house. A new archway to the dining room allows an uninterrupted view from the living room through the dining room and the kitchen to the roof deck . An existing skylight along with new south facing windows flood the remodeled kitchen with natural light.

countertops: Novustone recycled glass solid surface
cabinets: cherry veneer
splash: ceramic tiles with glass tile accents
flooring: V&B Bernina porcelain tile with glass tile accents

Beckett / Herbert kitchen

This 1929 brick Georgian was beautifully preserved inside and out, except the kitchen had been remodeled in the 1970s.  We opened the wall between the kitchen and the dining room to visually connect the two spaces, but kept guests and family out of the cook's way by separating the two rooms with a peninsula.

The remodel remained wholly within the existing 12' by 12' room, but still managed to increase cabinet and countertop space, and to include a desk nook for paying bills.  The cook's 50 favorite herbs and spices are displayed in glass bottles within easy reach of the stove.

countertops: Richlite and granite
cabinets: cherry veneer
splash: porcelain tile
flooring: oak