cellulose insulation

Davenport / Sharon remodel / addition

Built in 1909, this house was a modest 617 square feet per floor over a crawl space. After living in the home for 3 years, the homeowners were ready to add a guest bedroom/study and mud room, as well as dramatically rework the kitchen in a modern aesthetic.

A recycled steel beam allowed the downstairs to become one open great room. Two cooks can now easily prepare meals on the recycled Novustone countertops. New FSC certified custom cabinets by Kerf Design, Inc. feature exposed edges and colorful accents
A 10-person table is planned for dinner parties.

The existing house had no insulation at all for its first 100 years!  So we sealed air leaks and installed cellulose insulation throughout the lower level.  Inside, low toxic Yolo paint and recycled gypsum board were used throughout.  Topping the new addition is a planted roof to replace the garden lost beneath the addition footprint.  Certified Built Green 3 Star. 

Joines / Hamm remodel / addition

A new 385 square foot addition nestles between the existing house and a much-loved apple tree in the clients' back yard. The original house in the Broadview neighborhood of Seattle was expanded to the south to provide sunlight, solar heat gain, and pleasant views from the new interior spaces to the large, lushly landscaped back yard.

The new dining room and new master bedroom form twin gabled volumes with a half-bath tucked between.  They were built with FSC sustainably harvested wood using 33% less lumber thanks to the advanced framing method.  French doors open onto the elevated recycled plastic deck which overlooks a ground-level patio and the yard beyond.

Namkung / Handel remodel / addition

A big new dormer was added on to this 1921 bungalow in Seattle's Wallingford neighborhood to create a master suite.  The existing central stair down was retained, but its flimsy guardrail was replaced by a wall of bookshelves. New French doors allow the study to be closed off from the master bedroom if one person is working while another wishes to sleep.

The compact bathroom features a walk-in shower with two heads, a Japanese soaking tub, and a toilet with a control arm. The two sinks share a vanity cabinet, but one looks at a mirror while the other looks out a window.  The dressing room closet system is adapted from one used in retail clothing stores, its supports a thin slit recessed in the face of the wall. A door opens onto a balcony where the couple can enjoy morning tea.

Ecological features include a gas fired tankless water heater, recycled cellulose insulation, and a natural wax sealer on the refinished fir flooring.  Certified Built Green 3 Star.
                
           

PCC Natural Market - Issaquah

Grocery store tenant improvement and exterior remodel in existing shopping center, 24000 ft2, in Issaquah WA.  To reduce cost and waste, demolition materials from the previous bookstore tenant were reused in the new grocery, including 3000 ft2 of acoustical ceiling tile, a dozen doors and frames, all the toilets and lavatories, and 56 light fixtures.

The electric lighting scheme provides full spectrum, specialty illumination at only 1.43 watts per square foot. 24 new skylights bring desirable daylight to the interior, while waste heat from the refrigeration compressors heats the hot water used for washing.

New materials with recycled content included tiles from recycled glass, countertops from detergent bottles, tabletops from soy flour and newsprint, and insulation from newspapers. Low toxic paint throughout and low mercury fluorescent lamps complete the ecological building materials roster.

Keller remodel / addition

The owner of this house in Shoreline, WA, nearing retirement, wanted a home that she could grow old in. A straight-run stair was designed to accommodate a future chair lift for accessibility to the upper floor as the owner ages, and bathrooms are provided with blocking for future grab bars.  The living/dining room, office and master bedroom were all oriented toward the back yard to the east. A crafts room on the south end of the second floor takes advantage of windows on three sides.

The existing foundation and garage were retained for this project and the new house was built above and around them.  The ReStore was brought in for a full deconstruction so the home achieved a 76% job site recycling rate.  Energy efficiency was achieved by super insulating walls and roof, new radiant floor heating, and a heat recovery ventilator.  Certified Built Green 5-star, the third ever 5 Star remodel/addition.