basement

Woodlawn remodel / addition

A 1902 house with a clumsy 1960s addition was in derelict condition when the builder bought it from the deceased owner's estate. The corner lot, located in Seattle's Fremont neighborhood, was large and well suited to a grander house.

The existing partial basement was enlarged by excavation and finished out with a play room, workshop, wine cellar, and storage area.  The first floor was a keeper, with 11 foot tall ceilings and large windows. Its floor plan was adjusted to provide a spacious new kitchen and family room to go with the existing formal dining room and living room.  The entirely new second floor has a master suite, two children's bedrooms and bath, and a laundry closet.

The complete remodel inside and out was undertaken with a focus on green building practices.  Demolition waste was recycled or reused on site, air leaks were sealed and the house was fully insulated, all windows are new double glazed, and interior paints, adhesives, and sealants are low toxic.  The new heat system is radiant floors at all three levels.  Certified Built Green 5 Star, the fourth ever 5 Star remodel/addition.

Davidow / Ford remodel

The purpose of this project was to refinish an existing basement to include a playroom for children, home office, guest room and bath. Areas for laundry and storage were also important considerations.

The scheme devised by VELOCIPEDE architects oriented the new playroom toward the east and north for best exposure to windows and direct access to the backyard. The home office, which doubles as a guest room, was located on the north wall for light and egress.

The new bathroom makes efficient use of space with a corner shower and pedestal sink. The laundry was relocated and expanded to provide more room for sorting and folding of clothes. A storage room was captured by finishing out a partial crawlspace.