LED lighting

Populuxe Brewing

photoPopuluxespaceCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2017.JPG

Tenant improvement for a microbrewery and taphouse in a 3600 ft2 existing building in Ballard.  A local favorite for its tasty brews, laid back atmosphere, and large beer garden.

Riffing on the owner's established mid century theme, VELOCIPEDE designed the service bar, seating and equipment layout, interior materials and lighting, and obtained their building permit.

Teku Tavern

photoTekuBarObliqueCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2016.JPG

Tenant improvement for a new 4030 ft2 gourmet beer tavern in Seattle's South Lake Union neighborhood.  Brew connoisseurs love the choice of 50 draft taps and 27 doors of bottles, all carefully selected by the owners.  The tavern's namesake is a glass ideally shaped to appreciate the taste of quality beer.

VELOCIPEDE advised on selection of the tenant space, designed the seating layout, interior materials and colors, and lighting.  The focal element is the array of taps set in a copper lined recess, with menu screens above.  The bar top is a slab of black limba wood.

Woodlawn remodel / addition

A 1902 house with a clumsy 1960s addition was in derelict condition when the builder bought it from the deceased owner's estate. The corner lot, located in Seattle's Fremont neighborhood, was large and well suited to a grander house.

The existing partial basement was enlarged by excavation and finished out with a play room, workshop, wine cellar, and storage area.  The first floor was a keeper, with 11 foot tall ceilings and large windows. Its floor plan was adjusted to provide a spacious new kitchen and family room to go with the existing formal dining room and living room.  The entirely new second floor has a master suite, two children's bedrooms and bath, and a laundry closet.

The complete remodel inside and out was undertaken with a focus on green building practices.  Demolition waste was recycled or reused on site, air leaks were sealed and the house was fully insulated, all windows are new double glazed, and interior paints, adhesives, and sealants are low toxic.  The new heat system is radiant floors at all three levels.  Certified Built Green 5 Star, the fourth ever 5 Star remodel/addition.

PCC Natural Market - Green Lake Village

Grocery store tenant improvement in the ground floor of a new mixed use building, 29280 ft2, in Seattle.  Inserting a grocery store into a mixed use building in an urban site is always a challenge.  Over 250 plumbing holes in the floor must flow down through the two level parking garage underground.  Two major cooking exhaust ducts and a dozen vents must rise up through the five apartment levels above.  A loading dock must be positioned to allow semi-trucks to maneuver inside the building.

The store design features exposed mechanicals at the ceiling, colorful walls surrounding the sales area, generous windows to allow passing pedestrians to view the food, indoor and outdoor covered seating areas, LED lighting, and a porcelain tile floor.