Heat Recovery Ventilator

Phantom Lake Passive House

photoLamKeldorphExteriorSouthCopyrightSunshineConstructionLLC2019.jpg

This water front home with lake views and covered decks off every major room is precertified as a Passive House. The project team applied best practices for energy efficiency, including superinsulation, extreme air tightness, triple glazed windows, radiant floor heating, heat pump mechanical systems, and a Heat Recovery Ventilator. Under construction, expected to be complete in autumn 2018.

Aamodt Passive House

photoAamodtExteriorSECopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.JPG

Fine Homebuilding HOUSES 2019 Best Energy Smart Home award winner (click for article)

New Passive House on a hilltop in Carnation, WA.  Three bedrooms, two baths with an attached four-car garage.  The aesthetics were inspired by rural barns which created an efficient building form to achieve the Passive House standard. This project was built by the homeowners themselves over the course of five years.

Net positive energy is achieved through super insulation, triple glazed windows, rigorous air sealing, a Heat Recovery Ventilator,  solar hot water, and PV panels.  The 8,800 gallon tank collects rain water from the roof to supply 100% of potable uses inside the house, the first house in King County (greater Seattle) to do so. Low toxicity materials were used throughout the building, most lumber is certified FSC, and the building is a Certified Passivhaus by PHIUS+. 

Click here for wall section, assemblies, and systems info for this house

Click here for detailed information on ecobuilding aspects of this house

Click here for 10 minute video by owner and architect about project

Akinbami / Lees remodel / addition

This 1904 home in the Capitol Hill neighborhood of Seattle was built by partners of the Pantages Theaters. Oak floors with marquetry borders, ornate plaster ceilings, beveled glass windows, molded trim, and carved figureheads create an elegant home.  The historic features of the house were all carefully restored while bringing the house up to modern standards for comfort and function.

The old servant's kitchen with its separate door to the stair was replaced by a new kitchen that is open to the dining room and overlooks the back yard.  All new appliances anchor the beautiful new cherry veneer cabinets and soapstone countertops. There is even a hot water spigot for the espresso machine.

The second floor was completely remodeled under the existing roof, with just the original stair banister remaining. The new master bedroom features a large window with a view of Mt. Rainier. We split the bathroom into a powder room and a bathing room so the family of four can use it efficiently. The front bay window floods the new study with daylight.

All new systems were installed, including a dedicated HRV ventilation system that delivers filtered fresh air to all bedrooms and living rooms. Existing radiators were refurbished and a new 95% efficient condensing gas boiler provides quiet effective heat. The plumbing and electrical wiring were all completely redone.

Roy Passive House

New custom house on blueberry farm in Moxee, WA.  Four bedrooms, three baths plus playroom loft.  All rooms except the loft are on one level allowing for aging in place.  The house orientation and room layout were determined by the principles of feng shui.

Natural materials are employed throughout, featuring stained concrete floors, clay plaster walls, and exposed wood roof rafters.  The exterior siding is flame blackened (shou sugi ban technique) to protect it without the need for painting.

Energy use reduction is achieved through super insulation, triple glazed windows, Heat Recovery Ventilator, mini split heat pump, solar hot water, and PV panels.  Certified Passivhaus by PHI.

Keller remodel / addition

The owner of this house in Shoreline, WA, nearing retirement, wanted a home that she could grow old in. A straight-run stair was designed to accommodate a future chair lift for accessibility to the upper floor as the owner ages, and bathrooms are provided with blocking for future grab bars.  The living/dining room, office and master bedroom were all oriented toward the back yard to the east. A crafts room on the south end of the second floor takes advantage of windows on three sides.

The existing foundation and garage were retained for this project and the new house was built above and around them.  The ReStore was brought in for a full deconstruction so the home achieved a 76% job site recycling rate.  Energy efficiency was achieved by super insulating walls and roof, new radiant floor heating, and a heat recovery ventilator.  Certified Built Green 5-star, the third ever 5 Star remodel/addition.