Built Green

Queen Anne rowhouses

graphic12thWTownhousesStreetViewNCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.jpg

New 5-unit rowhouse development LR1 zone. Street facing units have territorial views to west.

West Seattle Live-Work

New 7-unit development (3 live/works, 4 townhouses) in NC2-30 zone

Davenport / Sharon remodel / addition

Built in 1909, this house was a modest 617 square feet per floor over a crawl space. After living in the home for 3 years, the homeowners were ready to add a guest bedroom/study and mud room, as well as dramatically rework the kitchen in a modern aesthetic.

A recycled steel beam allowed the downstairs to become one open great room. Two cooks can now easily prepare meals on the recycled Novustone countertops. New FSC certified custom cabinets by Kerf Design, Inc. feature exposed edges and colorful accents
A 10-person table is planned for dinner parties.

The existing house had no insulation at all for its first 100 years!  So we sealed air leaks and installed cellulose insulation throughout the lower level.  Inside, low toxic Yolo paint and recycled gypsum board were used throughout.  Topping the new addition is a planted roof to replace the garden lost beneath the addition footprint.  Certified Built Green 3 Star. 

Huppert remodel / addition

Located in the Fremont neighborhood of Seattle, this narrow, three story house has a magnificent view to the Olympic mountains.  The project added a two story Mother in Law (ADU) addition for a second family to rent. In between, a new skylit entry hall features a pond fed by rainwater from the addition roof.

Though similar in appearance to the main house, the ADU incorporates more progressive construction techniques than its 20-year-old parent.  ICF stem walls bear on footings of concrete mixed with 43% flyash.  Walls and roof structure are SIP insulated sandwich panels, and cement board siding is installed over a rain screen.

Heat is provided by a hydronic radiant slab below and a single fan coil unit above.  The roof gutters gather water in reused wine barrels for irrigating the yard.  The existing garage became a demonstration site for Seattle's eco-roof initiative.  Certified Built Green 3 Star.

Akinbami / Lees remodel / addition

This 1904 home in the Capitol Hill neighborhood of Seattle was built by partners of the Pantages Theaters. Oak floors with marquetry borders, ornate plaster ceilings, beveled glass windows, molded trim, and carved figureheads create an elegant home.  The historic features of the house were all carefully restored while bringing the house up to modern standards for comfort and function.

The old servant's kitchen with its separate door to the stair was replaced by a new kitchen that is open to the dining room and overlooks the back yard.  All new appliances anchor the beautiful new cherry veneer cabinets and soapstone countertops. There is even a hot water spigot for the espresso machine.

The second floor was completely remodeled under the existing roof, with just the original stair banister remaining. The new master bedroom features a large window with a view of Mt. Rainier. We split the bathroom into a powder room and a bathing room so the family of four can use it efficiently. The front bay window floods the new study with daylight.

All new systems were installed, including a dedicated HRV ventilation system that delivers filtered fresh air to all bedrooms and living rooms. Existing radiators were refurbished and a new 95% efficient condensing gas boiler provides quiet effective heat. The plumbing and electrical wiring were all completely redone.

Woodlawn remodel / addition

A 1902 house with a clumsy 1960s addition was in derelict condition when the builder bought it from the deceased owner's estate. The corner lot, located in Seattle's Fremont neighborhood, was large and well suited to a grander house.

The existing partial basement was enlarged by excavation and finished out with a play room, workshop, wine cellar, and storage area.  The first floor was a keeper, with 11 foot tall ceilings and large windows. Its floor plan was adjusted to provide a spacious new kitchen and family room to go with the existing formal dining room and living room.  The entirely new second floor has a master suite, two children's bedrooms and bath, and a laundry closet.

The complete remodel inside and out was undertaken with a focus on green building practices.  Demolition waste was recycled or reused on site, air leaks were sealed and the house was fully insulated, all windows are new double glazed, and interior paints, adhesives, and sealants are low toxic.  The new heat system is radiant floors at all three levels.  Certified Built Green 5 Star, the fourth ever 5 Star remodel/addition.

Namkung / Handel remodel / addition

A big new dormer was added on to this 1921 bungalow in Seattle's Wallingford neighborhood to create a master suite.  The existing central stair down was retained, but its flimsy guardrail was replaced by a wall of bookshelves. New French doors allow the study to be closed off from the master bedroom if one person is working while another wishes to sleep.

The compact bathroom features a walk-in shower with two heads, a Japanese soaking tub, and a toilet with a control arm. The two sinks share a vanity cabinet, but one looks at a mirror while the other looks out a window.  The dressing room closet system is adapted from one used in retail clothing stores, its supports a thin slit recessed in the face of the wall. A door opens onto a balcony where the couple can enjoy morning tea.

Ecological features include a gas fired tankless water heater, recycled cellulose insulation, and a natural wax sealer on the refinished fir flooring.  Certified Built Green 3 Star.
                
           

Eastside Harvest House

New custom home, 4 bedroom, 3 bath, with 2 bedroom, 1 bath mother-in-law suite and 2-car detached garage.

The new house overlooks a half acre vegetable garden and fruit orchard which the owners tend. The view beyond is to a lake and mountains from all the principal rooms of the house.

Certified LEED for Homes Platinum and Built Green Emerald Star, with 17kW photovoltaic array, solar hot water vacuum tubes, and 12,000 gallon potable rainwater collection system.

Project Statistics

Location: Kirkland, Washington
Lot size:  41019 square feet (1 acre)
Number of units: 1 dwelling unit with attached mother in law suite
Total gross square footage: 4400 gross square feet (3570 conditioned)

Project Team

Architect: VELOCIPEDE architects inc
Contractor: Model Remodel LLC
Civil engineer: springline design, LLC
Landscape architect: Outdoor Studio
Structural engineer: Harriott Smith Valentine Engineers, Inc.
Mechanical engineer: Ecotope, Inc.
Solar designer: Solterra Systems, Inc.
Surveyor: Pacific Geomatic Services, Inc.
Geotechnical engineer: Geotech Consultants, Inc.
Arborist: Urban Forestry Services, Inc.

The Building of the Eastside Harvest House

Keller remodel / addition

The owner of this house in Shoreline, WA, nearing retirement, wanted a home that she could grow old in. A straight-run stair was designed to accommodate a future chair lift for accessibility to the upper floor as the owner ages, and bathrooms are provided with blocking for future grab bars.  The living/dining room, office and master bedroom were all oriented toward the back yard to the east. A crafts room on the south end of the second floor takes advantage of windows on three sides.

The existing foundation and garage were retained for this project and the new house was built above and around them.  The ReStore was brought in for a full deconstruction so the home achieved a 76% job site recycling rate.  Energy efficiency was achieved by super insulating walls and roof, new radiant floor heating, and a heat recovery ventilator.  Certified Built Green 5-star, the third ever 5 Star remodel/addition.

Scott residence

New custom single family house in Snoqualmie Ridge, WA.  Four bedrooms, three baths plus study with attached garage. 

The second floor great room windows overlook a stunning view of a river valley flanked by mountains.  In summer, French doors open to a wrap around porch and in winter a the Tulikivi soapstone fireplace provides warmth.

The house's systems include radiant heat floors, HEPA filtered ventilation, solor hot water, and an endless pool.  Certified Built Green 4-Star.

Larson residence

New custom house in Tukwila, WA.  Two bedroom, two baths plus study loft with attached garage.  All rooms except the loft are on one level enabling aging in place, as well as visits by the owner's brother who is a wheelchair user.  The loft and adjacent roof deck have views in all directions to the surrounding mountains and to downtown Seattle.

Green features include double stud walls, radiant floor heating, a heat recovery ventilator, solar cool metal roofing, a 3 kW photovoltaic array, a planted roof, and a remarkable 95% construction recycling rate.  Certified Built Green 5-Star.