Residential

Cle Elum Cabin

photoKahnExteriorSouthWestCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2018.jpg

VELOCIPEDE architects designed this cabin for a professional couple and their two young sons as a weekend retreat – a place to unwind from their hectic life in the city and focus on family.  Thoughtfully perched on a steep hillside overlooking a small valley outside the town Cle Elum, Washington, this budget-conscious 1,400 square foot cabin has three-bedrooms, two-baths and a bonus loft/play area.  The main living/dining room is a double-height volume capped with an exposed wood ceiling supported by wood beams, all sustainably harvested FSC lumber. The property is in a Fire-Wise community, requiring all exterior finishes to be carefully chosen for fire resistance and surrounding vegetation to be cleared.  High on the owners’ wish list were a connection to nature, a large deck for entertaining, and a place for the children to take off their muddy shoes after romping in the woods.

Aamodt Passive House

photoAamodtConstruction201604CopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2016d.JPG

New Passive House on a hilltop in Carnation, WA.  Three bedrooms, two baths with an attached 4 car garage.  The form and aesthetics are inspired by rural barns which provide for an efficient building envelope to achieve the Passive House standard. This project was built by the homeowners themselves over the course of 5 years.

Energy use reduction is achieved through super insulation, triple glazed windows, Heat Recovery Ventilator,  solar hot water, and PV panels.  The 8,800 gallon rainwater tank collects water from the roof to supply 100% of potable uses inside the house, the first house in King County to do so. Low toxicity materials were used throughout the building, most lumber is certified FSC, and the building is a Certified Passivhaus by PHIUS+. 

Abrams remodel / addition

This 1962 house in the Magnolia neighborhood of Seattle was aging and dated, but occupied a terrific waterfront site and had good modern "bones." The existing 2-bedroom house was remodeled inside and out without adding any space. An existing guest house was demolished to make way for a new two car garage.

A new stair was cut into the center of the house, connecting the upstairs great room with the downstairs den. The stair was designed and crafted to make the treads appear to float.  New wenge cabinets and new stainless steel appliances updated the kitchen in its existing location. A new folding glass door opens the entire south wall of the kitchen to the entry courtyard in good weather.

In the master bedroom, the bed was reoriented to face the water view, with privacy afforded by new shoji panels when desired. The master bathroom was fitted with a two-person soaking tub, a glass shower stall, and slate flooring.

Davenport / Sharon remodel / addition

Built in 1909, this house was a modest 617 square feet per floor over a crawl space. After living in the home for 3 years, the homeowners were ready to add a guest bedroom/study and mud room, as well as dramatically rework the kitchen in a modern aesthetic.

A recycled steel beam allowed the downstairs to become one open great room. Two cooks can now easily prepare meals on the recycled Novustone countertops. New FSC certified custom cabinets by Kerf Design, Inc. feature exposed edges and colorful accents
A 10-person table is planned for dinner parties.

The existing house had no insulation at all for its first 100 years!  So we sealed air leaks and installed cellulose insulation throughout the lower level.  Inside, low toxic Yolo paint and recycled gypsum board were used throughout.  Topping the new addition is a planted roof to replace the garden lost beneath the addition footprint.  Certified Built Green 3 Star. 

Huppert remodel / addition

Located in the Fremont neighborhood of Seattle, this narrow, three story house has a magnificent view to the Olympic mountains.  The project added a two story Mother in Law (ADU) addition for a second family to rent. In between, a new skylit entry hall features a pond fed by rainwater from the addition roof.

Though similar in appearance to the main house, the ADU incorporates more progressive construction techniques than its 20-year-old parent.  ICF stem walls bear on footings of concrete mixed with 43% flyash.  Walls and roof structure are SIP insulated sandwich panels, and cement board siding is installed over a rain screen.

Heat is provided by a hydronic radiant slab below and a single fan coil unit above.  The roof gutters gather water in reused wine barrels for irrigating the yard.  The existing garage became a demonstration site for Seattle's eco-roof initiative.  Certified Built Green 3 Star.

Dennis-Burgess remodel

Too cold in winter and too warm in summer, this sunroom was virtually unused by the owners except for storage. Thermal comfort became the primary challenge in transforming the space into a recreation room for a growing family. Western sloped glazing at the roof was removed to prevent unwanted solar gain. A new wood ceiling lends a warm feeling and harmonizes with the existing wood frame structure. The eastern slope of the roof, meanwhile, remains as glass to maintain natural light throughout. New radiant heat tubing in a new gypcrete topping slab provides heat to the space in winter. In summer, new solar powered exhaust fans installed near the ridge of the existing gable roof allow warm air to rise and vent to the outside.

The bi-level space includes a family room below and game room on a raised platform above. A gear room is also provided for storage of equipment including snowboards, kayak, and bicycles. Partial height walls at the new game room were removed for a more spacious feel. The wall to the existing adjacent dining room was also eliminated, creating a seamless transition from the remodel to the existing home. New metal railings at the game room and existing basement stair maintain openness and add a modern touch.

Akinbami / Lees remodel / addition

This 1904 home in the Capitol Hill neighborhood of Seattle was built by partners of the Pantages Theaters. Oak floors with marquetry borders, ornate plaster ceilings, beveled glass windows, molded trim, and carved figureheads create an elegant home.  The historic features of the house were all carefully restored while bringing the house up to modern standards for comfort and function.

The old servant's kitchen with its separate door to the stair was replaced by a new kitchen that is open to the dining room and overlooks the back yard.  All new appliances anchor the beautiful new cherry veneer cabinets and soapstone countertops. There is even a hot water spigot for the espresso machine.

The second floor was completely remodeled under the existing roof, with just the original stair banister remaining. The new master bedroom features a large window with a view of Mt. Rainier. We split the bathroom into a powder room and a bathing room so the family of four can use it efficiently. The front bay window floods the new study with daylight.

All new systems were installed, including a dedicated HRV ventilation system that delivers filtered fresh air to all bedrooms and living rooms. Existing radiators were refurbished and a new 95% efficient condensing gas boiler provides quiet effective heat. The plumbing and electrical wiring were all completely redone.

Woodlawn remodel / addition

A 1902 house with a clumsy 1960s addition was in derelict condition when the builder bought it from the deceased owner's estate. The corner lot, located in Seattle's Fremont neighborhood, was large and well suited to a grander house.

The existing partial basement was enlarged by excavation and finished out with a play room, workshop, wine cellar, and storage area.  The first floor was a keeper, with 11 foot tall ceilings and large windows. Its floor plan was adjusted to provide a spacious new kitchen and family room to go with the existing formal dining room and living room.  The entirely new second floor has a master suite, two children's bedrooms and bath, and a laundry closet.

The complete remodel inside and out was undertaken with a focus on green building practices.  Demolition waste was recycled or reused on site, air leaks were sealed and the house was fully insulated, all windows are new double glazed, and interior paints, adhesives, and sealants are low toxic.  The new heat system is radiant floors at all three levels.  Certified Built Green 5 Star, the fourth ever 5 Star remodel/addition.

Joines / Hamm remodel / addition

A new 385 square foot addition nestles between the existing house and a much-loved apple tree in the clients' back yard. The original house in the Broadview neighborhood of Seattle was expanded to the south to provide sunlight, solar heat gain, and pleasant views from the new interior spaces to the large, lushly landscaped back yard.

The new dining room and new master bedroom form twin gabled volumes with a half-bath tucked between.  They were built with FSC sustainably harvested wood using 33% less lumber thanks to the advanced framing method.  French doors open onto the elevated recycled plastic deck which overlooks a ground-level patio and the yard beyond.

Namkung / Handel remodel / addition

A big new dormer was added on to this 1921 bungalow in Seattle's Wallingford neighborhood to create a master suite.  The existing central stair down was retained, but its flimsy guardrail was replaced by a wall of bookshelves. New French doors allow the study to be closed off from the master bedroom if one person is working while another wishes to sleep.

The compact bathroom features a walk-in shower with two heads, a Japanese soaking tub, and a toilet with a control arm. The two sinks share a vanity cabinet, but one looks at a mirror while the other looks out a window.  The dressing room closet system is adapted from one used in retail clothing stores, its supports a thin slit recessed in the face of the wall. A door opens onto a balcony where the couple can enjoy morning tea.

Ecological features include a gas fired tankless water heater, recycled cellulose insulation, and a natural wax sealer on the refinished fir flooring.  Certified Built Green 3 Star.
                
           

Murray remodel / addition

photoMurrayBathroomCopyrightKrogstad2015.jpg

Adding a dormer made room for a new bathroom on the second floor of this house in the Ballard neighborhood of Seattle.  The two existing rooms on the second floor became a new master bedroom and a new music room.

The bathroom features a glass walled shower stall, a separate soaking tub, and a large vanity cabinet for the sink.  New windows overlook the backyard, with their sills raised for privacy.  The beveled edge subway tile adds a classic touch, and the reclaimed hemlock flooring is stunning.

Davidow / Ford remodel

The purpose of this project was to refinish an existing basement to include a playroom for children, home office, guest room and bath. Areas for laundry and storage were also important considerations.

The scheme devised by VELOCIPEDE architects oriented the new playroom toward the east and north for best exposure to windows and direct access to the backyard. The home office, which doubles as a guest room, was located on the north wall for light and egress.

The new bathroom makes efficient use of space with a corner shower and pedestal sink. The laundry was relocated and expanded to provide more room for sorting and folding of clothes. A storage room was captured by finishing out a partial crawlspace.

Roy Passive House

New custom house on blueberry farm in Moxee, WA.  Four bedrooms, three baths plus playroom loft.  All rooms except the loft are on one level allowing for aging in place.  The house orientation and room layout were determined by the principles of feng shui.

Natural materials are employed throughout, featuring stained concrete floors, clay plaster walls, and exposed wood roof rafters.  The exterior siding is flame blackened (shou sugi ban technique) to protect it without the need for painting.

Energy use reduction is achieved through super insulation, triple glazed windows, Heat Recovery Ventilator, mini split heat pump, solar hot water, and PV panels.  Certified Passivhaus by PHI.

Idzerda / Mosley kitchen / bath

This house has a magnificent view of the water and mountains through a row of large picture windows.  The principal rooms all faced the view, and we opened the walls between them while still defining each separate space.

The kitchen was enlarged and completely remodeled to maximize counter space and cabinet storage.  A new master bathroom and bedroom were deftly fit into the former gallery and hallway on the street side of the house.  The bathroom features a soaking tub under a new skylight and a generous limestone tiled shower with glass door.

countertops: serpentine stone
cabinets: alder veneer
splash: limestone tile
flooring: oak

Eastside Harvest House

New custom home, 4 bedroom, 3 bath, with 2 bedroom, 1 bath mother-in-law suite and 2-car detached garage.

The new house overlooks a half acre vegetable garden and fruit orchard which the owners tend. The view beyond is to a lake and mountains from all the principal rooms of the house.

Certified LEED for Homes Platinum and Built Green Emerald Star, with 17kW photovoltaic array, solar hot water vacuum tubes, and 12,000 gallon potable rainwater collection system.

Project Statistics

Location: Kirkland, Washington
Lot size:  41019 square feet (1 acre)
Number of units: 1 dwelling unit with attached mother in law suite
Total gross square footage: 4400 gross square feet (3570 conditioned)

Project Team

Architect: VELOCIPEDE architects inc
Contractor: Model Remodel LLC
Civil engineer: springline design, LLC
Landscape architect: Outdoor Studio
Structural engineer: Harriott Smith Valentine Engineers, Inc.
Mechanical engineer: Ecotope, Inc.
Solar designer: Solterra Systems, Inc.
Surveyor: Pacific Geomatic Services, Inc.
Geotechnical engineer: Geotech Consultants, Inc.
Arborist: Urban Forestry Services, Inc.

The Building of the Eastside Harvest House

Coomer kitchen

photoCoomerKitchenToDiningCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2010.JPG

The kitchen and bath of this mid-century home was enlarged by demolishing a pantry and enclosing an unused back door landing. By removing the wall dividing the kitchen from dining we connected them both to the living room and to the western view of the mountains.

Countertops: Durat solid surface
Cabinets: maple veneer
Splash: recycled aluminum tiles
Flooring: cleft Montauk black slate

Northwest Net Zero residence

New custom single family house, 5 bedrooms, 4 baths, with 2 car attached garage.  The homeowners requested a Northwest lodge style house.  VELOCIPEDE responded with a true timber frame structure, a shingled and stone exterior, and a wood burning masonry heater in the two story living room.

Interior finishes feature exposed timber beams, FSC certified fir ceilings and window trim, FSC certified cherry flooring and cabinets, slate tile flooring, and Venetian plaster walls.

Designed to be net zero energy and net zero water, with an 8.4 kW photovoltaic array on the roof, superinsulated and airtight SIP wall and roof construction, triple glazed windows, and 5100 gallon buried tanks for rainwater collection.  Certified LEED for Homes Platinum. 

Kaysen kitchen

Complete remodel and expansion of existing kitchen in a Craftsman house. A new archway to the dining room allows an uninterrupted view from the living room through the dining room and the kitchen to the roof deck . An existing skylight along with new south facing windows flood the remodeled kitchen with natural light.

countertops: Novustone recycled glass solid surface
cabinets: cherry veneer
splash: ceramic tiles with glass tile accents
flooring: V&B Bernina porcelain tile with glass tile accents