PCC Natural Market - Issaquah

Grocery store tenant improvement and exterior remodel in existing shopping center, 24000 ft2, in Issaquah WA.  To reduce cost and waste, demolition materials from the previous bookstore tenant were reused in the new grocery, including 3000 ft2 of acoustical ceiling tile, a dozen doors and frames, all the toilets and lavatories, and 56 light fixtures.

The electric lighting scheme provides full spectrum, specialty illumination at only 1.43 watts per square foot. 24 new skylights bring desirable daylight to the interior, while waste heat from the refrigeration compressors heats the hot water used for washing.

New materials with recycled content included tiles from recycled glass, countertops from detergent bottles, tabletops from soy flour and newsprint, and insulation from newspapers. Low toxic paint throughout and low mercury fluorescent lamps complete the ecological building materials roster.