West Seattle Live-Work

New 7-unit development (3 live/works, 4 townhouses) in NC2-30 zone

Teku Tavern

photoTekuBarCopyrightVELOCIPEDEarchitectsinc2016.JPG

Tenant improvement for a new 4030 ft2 gourmet beer tavern in Seattle's South Lake Union neighborhood.  Brew connoisseurs love the choice of 50 draft taps and 27 doors of bottles, all carefully selected by the owners.  The tavern's namesake is a glass ideally shaped to appreciate the taste of quality beer.

VELOCIPEDE advised on selection of the tenant space, designed the seating layout, interior materials and colors, and lighting.  The focal element is the array of taps set in a copper lined recess, with menu screens above.  The bar top is a slab of black limba wood.

Experience Momentum gym and clinic

A combination of physical therapy clinic and fitness gym, this growing business sought a larger space and a stand alone building to increase its identity in Lynnwood WA.  VELOCIPEDE helped the client evaluate several properties before guiding them through the permit process at the location they bought, a former auto repair shop.

The tall ceilings and wide garage doors were features worth keeping, but otherwise we completely transformed the 10000 ft2 space.  In the basement is a tranquil yoga room with bamboo flooring.  The clinic exam rooms each have a sliding barn type door, and the reception desk is finished with rough wood boards.  The overall aesthetic is natural and healthy rather than the glitz or industrial look found at most health clubs.

Abrams remodel / addition

This 1962 house in the Magnolia neighborhood of Seattle was aging and dated, but occupied a terrific waterfront site and had good modern "bones." The existing 2-bedroom house was remodeled inside and out without adding any space. An existing guest house was demolished to make way for a new two car garage.

A new stair was cut into the center of the house, connecting the upstairs great room with the downstairs den. The stair was designed and crafted to make the treads appear to float.  New wenge cabinets and new stainless steel appliances updated the kitchen in its existing location. A new folding glass door opens the entire south wall of the kitchen to the entry courtyard in good weather.

In the master bedroom, the bed was reoriented to face the water view, with privacy afforded by new shoji panels when desired. The master bathroom was fitted with a two-person soaking tub, a glass shower stall, and slate flooring.


Davenport / Sharon remodel / addition

Built in 1909, this house was a modest 617 square feet per floor over a crawl space. After living in the home for 3 years, the homeowners were ready to add a guest bedroom/study and mud room, as well as dramatically rework the kitchen in a modern aesthetic.

A recycled steel beam allowed the downstairs to become one open great room. Two cooks can now easily prepare meals on the recycled Novustone countertops. New FSC certified custom cabinets by Kerf Design, Inc. feature exposed edges and colorful accents
A 10-person table is planned for dinner parties.

The existing house had no insulation at all for its first 100 years!  So we sealed air leaks and installed cellulose insulation throughout the lower level.  Inside, low toxic Yolo paint and recycled gypsum board were used throughout.  Topping the new addition is a planted roof to replace the garden lost beneath the addition footprint.  Certified Built Green 3 Star. 

Huppert remodel / addition

Nature is brought indoors in this addition, featuring a large bay of view windows in a vaulted great room on the upper floor.

Dennis-Burgess remodel

Too cold in winter and too warm in summer, this sunroom was virtually unused by the owners except for storage. Thermal comfort became the primary challenge in transforming the space into a recreation room for a growing family. Western sloped glazing at the roof was removed to prevent unwanted solar gain. A new wood ceiling lends a warm feeling and harmonizes with the existing wood frame structure. The eastern slope of the roof, meanwhile, remains as glass to maintain natural light throughout. New radiant heat tubing in a new gypcrete topping slab provides heat to the space in winter. In summer, new solar powered exhaust fans installed near the ridge of the existing gable roof allow warm air to rise and vent to the outside.

The bi-level space includes a family room below and game room on a raised platform above. A gear room is also provided for storage of equipment including snowboards, kayak, and bicycles. Partial height walls at the new game room were removed for a more spacious feel. The wall to the existing adjacent dining room was also eliminated, creating a seamless transition from the remodel to the existing home. New metal railings at the game room and existing basement stair maintain openness and add a modern touch.

Akinbami / Lees remodel / addition

This 1904 home in the Capitol Hill neighborhood of Seattle was built by partners of the Pantages Theaters. Oak floors with marquetry borders, ornate plaster ceilings, beveled glass windows, molded trim, and carved figureheads create an elegant home.  The historic features of the house were all carefully restored while bringing the house up to modern standards for comfort and function.

The old servant's kitchen with its separate door to the stair was replaced by a new kitchen that is open to the dining room and overlooks the back yard.  All new appliances anchor the beautiful new cherry veneer cabinets and soapstone countertops. There is even a hot water spigot for the espresso machine.

The second floor was completely remodeled under the existing roof, with just the original stair banister remaining. The new master bedroom features a large window with a view of Mt. Rainier. We split the bathroom into a powder room and a bathing room so the family of four can use it efficiently. The front bay window floods the new study with daylight.

All new systems were installed, including a dedicated HRV ventilation system that delivers filtered fresh air to all bedrooms and living rooms. Existing radiators were refurbished and a new 95% efficient condensing gas boiler provides quiet effective heat. The plumbing and electrical wiring were all completely redone.

Woodlawn remodel / addition

A 1902 house with a clumsy 1960s addition was in derelict condition when the builder bought it from the deceased owner's estate. The corner lot, located in Seattle's Fremont neighborhood, was large and well suited to a grander house.

The existing partial basement was enlarged by excavation and finished out with a play room, workshop, wine cellar, and storage area.  The first floor was a keeper, with 11 foot tall ceilings and large windows. Its floor plan was adjusted to provide a spacious new kitchen and family room to go with the existing formal dining room and living room.  The entirely new second floor has a master suite, two children's bedrooms and bath, and a laundry closet.

The complete remodel inside and out was undertaken with a focus on green building practices.  Demolition waste was recycled or reused on site, air leaks were sealed and the house was fully insulated, all windows are new double glazed, and interior paints, adhesives, and sealants are low toxic.  The new heat system is radiant floors at all three levels.  Certified Built Green 5 Star, the fourth ever 5 Star remodel/addition.

Joines / Hamm remodel / addition

A new 385 square foot addition nestles between the existing house and a much-loved apple tree in the clients' back yard. The original house in the Broadview neighborhood of Seattle was expanded to the south to provide sunlight, solar heat gain, and pleasant views from the new interior spaces to the large, lushly landscaped back yard.

The new dining room and new master bedroom form twin gabled volumes with a half-bath tucked between.  They were built with FSC sustainably harvested wood using 33% less lumber thanks to the advanced framing method.  French doors open onto the elevated recycled plastic deck which overlooks a ground-level patio and the yard beyond.

Namkung / Handel remodel / addition

A big new dormer was added on to this 1921 bungalow in Seattle's Wallingford neighborhood to create a master suite.  The existing central stair down was retained, but its flimsy guardrail was replaced by a wall of bookshelves. New French doors allow the study to be closed off from the master bedroom if one person is working while another wishes to sleep.

The compact bathroom features a walk-in shower with two heads, a Japanese soaking tub, and a toilet with a control arm. The two sinks share a vanity cabinet, but one looks at a mirror while the other looks out a window.  The dressing room closet system is adapted from one used in retail clothing stores, its supports a thin slit recessed in the face of the wall. A door opens onto a balcony where the couple can enjoy morning tea.

Ecological features include a gas fired tankless water heater, recycled cellulose insulation, and a natural wax sealer on the refinished fir flooring.  Certified Built Green 3 Star.
                
           

Murray remodel / addition

photoMurrayBathroomCopyrightKrogstad2015.jpg

Adding a dormer made room for a new bathroom on the second floor of this house in the Ballard neighborhood of Seattle.  The two existing rooms on the second floor became a new master bedroom and a new music room.

The bathroom features a glass walled shower stall, a separate soaking tub, and a large vanity cabinet for the sink.  New windows overlook the backyard, with their sills raised for privacy.  The beveled edge subway tile adds a classic touch, and the reclaimed hemlock flooring is stunning.

Davidow / Ford remodel

The purpose of this project was to refinish an existing basement to include a playroom for children, home office, guest room and bath. Areas for laundry and storage were also important considerations.

The scheme devised by VELOCIPEDE architects oriented the new playroom toward the east and north for best exposure to windows and direct access to the backyard. The home office, which doubles as a guest room, was located on the north wall for light and egress.

The new bathroom makes efficient use of space with a corner shower and pedestal sink. The laundry was relocated and expanded to provide more room for sorting and folding of clothes. A storage room was captured by finishing out a partial crawlspace.

Casa Bell office

Bellwether Housing needed to find room for more staff in their existing 3900 ft2 office space. They also wanted to open up the office both spatially and to daylight.

VELOCIPEDE prepared a space plan that removed interior walls in the desk area and reorganized several enclosed rooms into different sized conference rooms.

The modest budget required that most of the existing construction remain in place. We were able to leave the ceiling mostly untouched, with just a few light fixtures and HVAC diffusers relocated. A fresh coat of paint and all new carpet made the space feel brand new.

Built-e.com office

A startup web business wanted to improve their 3000 s.f. office in a former factory building.  Sustainable design is a primary concern for the client, so most of the existing construction was preserved in place or relocated and reused.

Demolished doors were assembled into screen dividers and new relite openings are glazed with historic window sash salvaged from a demolished downtown office building nearby.  All new fluorescent lighting provides glare free illumination for the web developers at 45% below the energy code, controlled throughout by occupancy sensors.

Flooring was upgraded to new cork in select rooms and an original fir floor was refinished with a clear sealer made from natural ingredients. Additional eco-materials include tile made from recycled glass, a reception desk of soybean and newspaper panels, low toxic paint throughout, and natural sisal area rugs.


Leavitt Building office

The City of Bellevue's Facilities Planning and Development Division needed to revise partitions, cubicle layouts, and conference rooms in a city office building to accommodate changes in the departments housed therein.  They undertook a 20,000 ft2 interior remodel of occupied office space on three floors of the Leavitt Building, originally built in 1978.

VELOCIPEDE was the architect of record and prepared the contract documents for this publicly bid project. Our work included coordinating our mechanical and electrical engineers and the specifications with the unique language of the city's General Conditions and Special Provisions to the contract for construction.  All finishes and materials were predetermined by the tenant's existing standards.